Rabu, Julai 13, 2011

Motivational Talk : Kesempatan Untuk Bahagia

Penyampai : Muhammad Syahid bin Mohd Adli
Tarikh : 11 Julai 2011

Motivasi pagi kali ini yang diberikan oleh Syahid adalah berfokuskan tentang bagaimana bahagia boleh dinikmati. Ada pendapat mengatakan, bila kita senang (kaya), kita boleh bahagia. Masa kecil dulu pun, mak pernah cakap, nanti belajar rajin-rajin, boleh kerja besar, nanti hidup senang.

Tapi bila meningkat dewasa, terkadang kita tak mampu untuk gembira dan bahagia meskipun kita punya kelebihan dari segi material. Malahan, kelebihan itulah yang membuatkan hidup kita terasa kosong dan tidak bermakna.

Makanya, di sini disertakan tiga cara bagaimana untuk menikmati kebahagiaan hidup, yang sedikit sebanyak boleh kita praktikkan. InsyaAllah, kita semua akan berasa gembira dan berpuas hati.

1. Nilai Kemanusiaan

Nilai kemanusiaan ini adalah dengan memberi apa yang kita ada lebih, berkongsi bersama orang-orang yang tersayang, sahabat-sahabat mahupun fakir-fakir miskin.

Contohnya, cuba kita buat kejutan hari lahir untuk ibu tersayang, pastilah dia akan berasa gembira dan terharu. Takkanlah kita tak gembira bila ibu kita gembira kan?

Ataupun, bila kita menghulurkan bantuan persekolahan untuk kanak-kanak yang dijaga oleh neneknya yang tua yang tinggal di rumah kecil dan buruk tak berair tak berapi; kita boleh nampak jelas kegembiraan dan kesyukuran pada kanak-kanak itu, pada neneknya. Apa perasaan kita pada ketika itu agaknya?

Bersedekahlah, dan gembirakanlah orang lain. InsyaAllah, kita pun akan rasa gembira dan bahagia.

2. Berpengetahuan

Pengetahuan merupakan satu perkara yang terpenting dalam kehidupan kita. Kita mula belajar sedari dalam perut ibu, dan kanak-kanak merupakan peringkat di dalam kehidupan dimana proses pembelajaran berkembang dengan pesat. Akan tetapi, tambahlah ilmu biarpun usia makin lanjut.

Kepentingan pelajaran bukanlah semata dengan mudahnya untuk mendapatkan pekerjaan yang bagus dan berpendapatan tinggi. Ianya lebih dari itu. Ilmu membuka minda kita untuk berfikir dengan luas di luar kotak, yang mengaktifkan sel-sel di dalam otak kita yang seterusnya melambatkan proses nyanyuk apabila kita sudah tua.

Apa pula perkaitan dengan kebahagiaan?


Bukankah hidup akan menjadi mudah apabila kita punya pengetahuan? Kita boleh tahu banyak perkara, kita tidak mudah ditipu, berani dan punya keyakinan untuk melakukan sesuatu yang baru dan mencabar. Selain itu, kita lambat nyanyuk dan insyaAllah masa 'waras' kita boleh diisi dengan perkara yang kita ingini.

3. Adil pada Diri Sendiri

Ada orang yang suka berseronok dan menikmati hidup. Ada orang yang menahan diri daripada melakukan apa yang dia ingini walaupun punya kemampuan.

Tidak salah untuk hidup senang. Dan tidak salah untuk menikmati hidup yang senang. Akan tetapi, bersederhanalah mengikut kemampuan masing-masing. Orang yang bijak akan merancang hidup dengan baik dan tahu batasan yang sepatutnya. Orang yang bijak tidak akan berfoya-foya melampaui batas tanpa sedar adanya kehidupan di akhirat nanti untuk dihitung amalannya.

Bergembiralah! Beri kesempatan untuk kita menikmati hidup yang senang. Dan nikmatilah hidup senang dengan bijak. Semoga hidup anda bahagia.

Demikianlah tiga cara untuk menikmati hidup bahagia. Sayangilah usia kita, dan jalanilah dengan sebaiknya kerana sekali ia pergi, ia tidak akan berulang kembali.

Berikut adalah tambahan daripada audien:

i) Rina

Don't live someone else life. Jangan hidup dengan hidup orang lain. Kita selalu memandang tinggi orang lain, berkeinginan untuk hidup seperti orang lain kerana merasakan hidup kita tak seindah mereka. Akan tetapi, apa yang kita miliki adalah yang terbaik untuk diri kita. Tidak salah untuk berusaha untuk menjadi lebih baik, tetapi bersyukurlah dengan rezeki yang Allah kurniakan kepada kita.

ii) Alimie
Tidak beriman seseorang itu sehingga dia menyayangi saudaranya seperti dia menyayangi dirinya sendiri.
Hadith Nabi S.A.W
Salah satu cara untuk menyayangi seseorang ialah dengan memberi peringatan kepada orang-orang yang kita sayangi, yang biasa kita sebut sebagai 'amar makruf nahi mungkar' yang bermaksud mengajak kepada kebaikan dan menghindar dari kemungkaran. Ianya merupakan sumbangan yang terbaik yang boleh kita beri kepada seseorang, kerana ianya bukan sahaja memberi kebaikan pada orang itu, malahan kebaikannya turut dapat kita nikmati di dunia dan di akhirat.

iii) Nasrul

Memetik satu kata-kata yang mahsyur:
Erti hidup dengan memberi.
Seperti yang disebut di atas, hulurlah tangan anda untuk membantu orang yang memerlukan sama ada dalam bentuk material mahupun rohaniah.

iv) Puan Puziah

Kebahagian pada beliau ialah apabila melihat orang yang disayangi dan sekeliling gembira. Oleh itu, selalulah menggembirakan orang-orang yang kita sayangi. Orang-orang itu mungkin akan meninggalkan atau mengabaikan kita, tapi pujuklah diri. Katakan pada diri, seorang yang pergi, 10 akan datang, bagi menetapkan keikhlasan pada diri.

Beliau juga berkongsi motivasi yang didengar pada pagi tadi:
- apa yang diperolehi perlulah kita syukuri
- apa yang belum diperolehi selalu kita bimbangi, tapi hindarilah kebimbangan itu
- usaha perlu ada untuk mendapatkan apa yang kita ingini
- bersyukur itu ialah dengan melalui apa yang kita lakukan dengan pancaindera kita; dengan kata lain tidak menyalahgunakan anggota badan yang telah Allah kurniai untuk melakukan perkara yang mungkar dan dilarang
- orang yang tidak bersyukur tidak akan merasai kebahagiaan walaupun mempunyai kemewahan yang tidak terkata; ini kerana Allah menukarkan kebahagiaan itu dengan perasaan takut dan bimbang akan harta dan keselamatan diri

Sekian coretan untuk motivasi pagi pada hari ini. Harap semua boleh mendapat kebahagiaan yang diidamkan.

Tiada ulasan: